Morten Albek

(f. 1963). Mit liv med bonsai startede i midten af halvfemserne. Der startede jeg med at eksperimentere med mine første træer, og det var absolut ikke alt der lykkedes. Efter et par års medlemskab af Dansk Bonsai Selskab, men uden mulighed for at have træer inden da pga. at jeg boede i lejlighed og skiftede job startede jeg for alvor med bonsai.

Interessen blev iøvrigt født længe inden da jeg gik på gartnerskole i Beder, og en lærer en aften fortalte om bonsai. Siden da vidste jeg det var noget jeg bare måtte beskæftige mig med. Jeg købte også en bog om bonsai, som jeg læste flere gange, selvom jeg endnu ikke havde et eneste træ.

Min gartneruddannelse (væksthus og potteplanter) blev kun en kortere karriere, inkl. en periode på Egeskov Slot i det midtfynske, inden jeg ad omveje endte som fotograf i slutningen af firserne. Nu arbejder jeg til dagligt på TV2/Fyn.

Mine bonsai

Mange af mine bonsai er de små Shohin bonsai, som maksimum er ca. 20 cm høje (målt fra skålkanten til toppen af træet). Derudover har jeg nogle større træer og har kastet mig over skovbeplantninger de seneste stykke tid. Min samling er i min have, og jeg forsøger at komme derud så meget som muligt.

Jeg forsøger at skabe mine træer fra simpelt materiale fra planteskoler, naturen eller købt som såkaldte pre-bonsai. Jeg foretrækker at skabe mine træer fra bunden, fremfor at købe helt færdige træer. Det er en lang, men givende proces.

Min bonsaiinteresse har udviklet sig til at jeg underviser på workshops og med bonsai-demonstrationer rundt i verden. Jeg har skrevet mange artikler, lavet videoer og udgivet en bog om Shohin bonsai. Men min foretrukne beskæftigelse er stadigvæk at gå ud i haven om morgenen med en kop kaffe og nyde at være i nuet med træerne.

Jeg har været med i bestyrelsen et par gange, og er nu vendt tilbage som formand i 2019. Et arbejde jeg sætter pris på, og jeg glæder mig over at kunne bidrage til at bringe DBS godt videre som en af de ældste bonsaiforeninger i Europa. Dansk Bonsai selskab blev stiftet 20 juni 1981.

Med venlig hilsen

Morten Albek. Formand – Dansk Bonsai Selskab

error: Content is protected !!