Formning ved snøring 

Et effektivt og uundværligt hjælpemiddel til rigtig formgivning af bonsai er snøring. Hertil anvendes eloxeret bonsaitråd af aluminium, som kan fås i forskellige tykkelser. Eller kobbertråd til kraftigere grene. Aluminium snøren er blødere, men kobbertråd er mere stiv at arbejde med. Til gengæld er den stærkere.

Ved hjælp af snøring kan en skæv gren rettes op eller bøjes ned efter ønske og behov. Grene der lapper uhensigtsmæssigt over hinanden, kan i løbet af en vækstsæson få ændret deres vækstretning ved hjælp af snøring.

Snøring kan finde sted hele året, men for de løvfældende træers vedkommende vil det i de fleste tilfælde bedst at foretage i vinterhalvåret (optimalt efterår eller sen vinter) hvor bladene er faldet af, og det er muligt at se grenstrukturen. Når væksten starter i foråret svulmer grenene op. Derfor skal man være meget opmærksom på at snøren ikke strammer unødigt og laver ar. Vær parat til at fjerne snøren så snart du ser den gnaver i grenen.

Tråden sættes tæt til grenen i en vinkel på ca. 45 grader for at opnå bedst mulige styrke. Skitse: Morten Albek

Stedsegrønne, i særdeleshed fyr, der er meget seje i veddet, kan have behov for at være snøret et helt år eller måske endda længere, for at beholde den ønskede form. En snøring, der strækker sig over et helt år eller længere, kræver, at der holdes omhyggeligt øje med snøringen og snøres om, hvis barken begynder at overvokse snøretråden.

Formning ved snøring er en øvelsessag, men særdeles effektiv, når det er lært.

Herunder vises, hvordan snøring af både grene og stammer giver træerne et helt andet og ældre udseende. Bemærk at det som udgangspunkt kun er unge træer hvor det er muligt at forme stammerne.

 

V

error: Content is protected !!