Jord til bonsai

Den første betingelse for, at en bonsai kan udvikle sig rigtigt er, at den får den rigtige jord at vokse i. Bonsaijord kan være mange slags, men fælles for alle blandinger er, at de skal være let gennemtrængelige for både vand og luft (ilt).

Jordblandingen til f. eks. Rododendron og enebær kan ikke være den samme. Rododendron og Azalea kræver en sur jord for at trives, mens enebær er mere ph-neutral i sine krav. Ligesom vi forsøger at give vore haveplanter de rigtige jordbundsforhold, må vi også tage de samme hensyn til vore bonsai.

Til de fleste alm. bonsai kan anvendes:

Jordblandingen sigtes i 2-3 grovheder. Den groveste del anvendes som drænlag i bunden af skålen så der ikke står vand i bunden af skålen. I så fald vil rødderne kunne rådne og træet sættes tilbage i vækst.

Den mellemfine del af jorden bruges til at plante træet i, og en evt. finere del kan anvendes som afsluttende overfladejord.

Bonsaijord skal være næsten asketør, når den anvendes for at jorden ikke trykkes sammen og bliver iltfattig når træet plantes. Evt. specialjord kan købes hos bonsaiforretninger men man kan også sammensætte sin egen blanding. Det anbefales af man rådfører sig med erfarne medlemmer, hvilken type jord der kan bruges.

Nogle sværger til den japanske bonsai jord Akadama, mens andre laver en blanding af organisk pottemuld, moler o.a.

Japansk Hvidfyr på Omiya Bonsai Museum i Japan. Foto: Morten Albek
error: Content is protected !!