Lidt bonsaihistorie

Bonsaidyrkning er en meget gammel dyrknings­kunst, der har sine rødder helt tilbage til det gamle Kina omkring Kristi fødsel. Her var der rig mulighed for at finde træer i den barske natur i bjergene. Måske små forkrøblede træer, væksthæmmede af vind, vejr og jordbundsforhold. Træer, der af naturen havde fået et gammelt udseende gennem et forholdsvis kort livsforløb. Disse træer blev bragt hjem og plantet i små skåle. I dag er der en helt planteskoleindustri i Japan, Taiwan, Kina m.fl. der skaber bonsai til formålet.

Privat bonsai samling set på gaden i Hiroshima. Foto: Morten Albek

Fra det gamle Kina blev bonsaikunsten bragt til Japan af Buddhistiske munke i det 11. og 12. århundrede og fik her sit helt store gennembrud, der har holdt sig til i dag, hvor japanerne regnes for verdens fineste bonsaidyrkere. Selvom der er lidt nedgang i populariteten i Japan i dag, er det stadigvæk centrum for den form for bonsai de fleste kender til.

Efter den 2. verdenskrig blev bonsaikunsten bragt til U.S.A. af soldater, der havde gjort militærtjeneste i Østen. Herfra har den bredt sig til Europa, og det meste af verden, hvor der findes bonsaiklubber i mange lande.

Bonsaidyrkning er en spændende hobby med mere end 1000 års tradition i bagagen.

error: Content is protected !!