Mindre beskæringer og knibning af nyvækst

Et par eksempler på kontrol af nyvækst. I foråret dannes den kraftigste tilvækst. Derfor skal man være særlig opmærksom på trimning af etablerede træer på det tidspunkt.

Fyr får ”lys” der knibes før lysene er helt udviklet. Det er bedst blot at brække lysene af med fingrene, det giver de mindste ar. De stærkeste af lysene kan reduceres til 1/3, de mellemstærke lys med ½ og de svageste lader man være i fred så de kan konkurrere med de stærkere dele af træet.

Eller man kan lade et enkelt lys vokse, afhængig af træets udvikling.

Andre nåletræsbonsai trimmes og studses i nyvæksten, alt afhængig af om målet er alm. væksthæmning, udvikling af svage partier eller forbedring af stilform. Se illustration.

Ahorn og andre løvfældende får i foråret langt skud, der knibes tilbage til lige foran et andet skud mens de endnu er bløde. Det vil stimulere flere skud længere tilbage på træet, og holde træet i den ønskede form. Er målet at grenen skal blive længere, lader man skuddet vokse.

Der findes endnu flere metoder, som også er målrettet specifikke træsorter som man skal sætte sig ind i efterhånden som man får erfaring.

error: Content is protected !!