Rodbeskæring

En af metoderne til udvikling og bevarelse af en god bonsai er rodstudsning eller beskæring når der omplantes.

Vi har alle set, hvordan rødderne på vore stueplanter eller købte containerplanter kan rende rundt i cirkler i potten. På en bonsai må rødderne ikke løbe rundt langs skålvæggen. De skal i princippet fordele sig som ege i et hjul, radiært ud fra stammen. Derfor er det vigtigt, at rødderne placeres rigtigt fra starten og korrigeres ved omplantning.

Ved rodstudsning af containerplanter, der ønskes omdannet til bonsai fjernes fra 1/3 til det 1/2 af rodklumpen. Se følgende skematiske anvisning.

Rodstudsningsintervallet afhænger først og fremmest af bonsaiens alder, men også plantens evne til at genetablere en reduceret rod spiller ind. Som en rettesnor kan siges, at helt unge bonsai rodstudses hvert år, ældre fra hvert 2. til hvert 5. år. Men er man i tvivl, er det let at se, hvis man vender bonsaien på hovedet. Kan du se rødderne begynde at vokse ud gennem drænhullerne kan det være tiden at plante om.

Hvis vandet ikke løber let igennem jorden og ud af drænhullerne, kan det også være et tegn på at rødderne fylder skålen helt ud, og det er tid til omplantning og studsning eller beskæring af rødderne.

Løvfældende bonsai bør helst rodstudses og ompottes i det tidlige forår, lige før knopperne bryder.

Stedsegrønne bonsai, fyr, enebær o.l. rodstudses og ompottes en anelse senere. Større rødder kan fjernes hvis der er nok finere vandoptagende rødder tættere på stammen, der kan overtage forsyningen til træet.

 

error: Content is protected !!