Vinteropbevaring

Vinteropbevaring af de udendørs bonsai er stort set problemfrit. Hvileperioden er for bonsai lige så vigtig som for de almindelige fritvoksende træer i naturen. Hvileperioden bruges for begge parter til forberedelse og udvikling af kommende års blomster, frugt og vækst. Ved vinteropbevaringen er det derfor bedst, at vi tilstræber at give vore bonsai den mest naturlige beskyttelse og forsøger at gøre det på en så naturlig måde som mulig. Dvs. at de fortsat får både lys og luft og helst også den naturlige varme fra jorden. For de stedsegrønnes vedkommende, fyr, ene osv. er det af stor vigtighed, at de også får en del lys i vinterhalvåret da de ikke går i total hvile.

Herunder forslag til muligheder for vinteropbevaring.

Et almindeligt drivhus uden varme er en god mulighed. Her kan man blot sætte alle bonsai tæt sammen nede i bunden af huset. Hvis der er en skyggeside i drivhuset, er det bedst at placere bonsaiene der, så er de beskyttet mod for stærk sol. I frostperioder med stærk sol om dagen skal planterne beskyttes med et par sider avispapir f.eks. for at undgå svidning af knopper. Eller der kan hænges skyggegardiner op.

Fordelen ved at have planterne stående i et drivhus er, at de er let tilgængelige både for vinterbeskæring og senere ompotning. Ulempen kan være at drivhuset let bliver varmet op af solen, som kan afstedkomme at planterne bryder for tidligt sidst på vinteren og sætter lange tynde skud, inden de kan blive sat ud.

Endelig kræver det større agtpågivenhed med vanding.

Den overdækkede terrasse er også et godt og nemt sted. Her placeres træerne i et hjørne ind mod huset. Efterhånden som skålene sættes på plads kan man fylde op med lecaærter/nødder (isoleringsmateriale som fås i byggemarkeder) som ekstra beskyttelse. Det er let at samle op i foråret og kan genanvendes år efter år.

I vinterens løb kan der kastes lidt løs sne ind mellem planterne, det både beskytter mod frost og afgiver en passende fugtighed til træerne. Såfremt der er tale om en sydvendt terrasse, kan det være nødvendigt at etablere lidt skygge på solrige dage, for at undgå udtørring.

Vinteropbevaring på altan

For de bonsaidyrkere, der kun har altanen til rådighed, gælder lidt andre vilkår. Deres bonsai er nemlig uden jordforbindelse og kan derfor ikke modtage jordvarme.

I frostperioder kan et altangulv være utroligt koldt, og derfor skal bonsai placeret her, have et kuldeisolerende lag at stå på. Det kan være 5-10 cm tykke flamingoplader eller vintermåtter, men alligevel skal bonsaiene pakkes godt ind med leca eller lign.. Man bør også være opmærksom på at der er større chancer for at træerne kan tørre ud her.

error: Content is protected !!