Månedens tip – april

Dansk Bonsai Selskab
Månedens tip for april om udstilling, og Shohin.

Udstilling – Shohin

Shohin er den mindste kategori af bonsai som udstilles på de fleste større udstillinger. Der findes kategorier, som er endnu mindre som f.eks. Mame, hvis der er Mame med på en udstilling i Danmark vil det sædvanligvis blive bedømt sammen med Shohin, da vi ikke har en sær kategori til Mame.

Shohin forventes generelt at være under 20 centimeter, men her er der igen ikke tale om en hård linje. Shohin handler om følelsen når man ser på træet og dermed er det mindre afgørende om træet er præcist 20 centimeter.

På Trophy i 2023 var der f.eks. en Shohin som var 27 centimeter, men blev stadig bedømt som en Shohin fordi den stod i en Shohin skål og gav den rigtige følelse.

Når man udstiller Shohin er der to klassiske opstillinger. Der er 3 punkts opstillingen kendt som San Ten Kazari, hvor man her har 2 Shohin træer og en følgeplante. Og så er der Nanaten Tanakazari som er en 7 punkts opstilling med 6 Shohin træer og en følgeplante.

Udover de mest klassiske opstillinger er der i Shohin et væld af andre muligheder for at udstille. Forskellige antal træer, fra 2 og helt op til over 10 træer, følgeplanter og øvrigt tilbehør som figurer.

Noget af det specielle ved Shohin er også de mange forskellige reoler som man kan anvende. Reolerne bruges til at få opstillingen til at blive højere, så man få træerne op i øjenhøjde og fordi man gerne vil udstille flere træer på en gang, da træerne er meget små.

Det er vigtigt i Shohin, at man ikke gentager elementerne i sin opstilling, og det kan blive ganske svært når man f.eks. har 7 elementer på en gang. Der skal nemlig helst ikke være gentagelser i typen af træer, skåle, og borde samt farverne på de valgte skåle.

For at få en harmonisk Shohin opstilling bør man også overveje om træerne man anvender passer til hinanden, giver de det samme udtryk af alder, passer de størrelsesmæssigt sammen, er de nogenlunde lige udviklede i forhold til forgrening? Det er alt sammen med til at skabe et harmonisk helhedsudtryk som i sidste ende giver en bedre oplevelse for beskueren, og dermed en bedre Shohin opstilling.

Mange oplever måske Shohin er lidt mere teknisk, måske på grund af de mange elementer man skal anvende, men det er også meget givende at have de mange muligheder for kombinationer af ens elementer.

Man kan med de samme træer laver mange forskellige opstillinger som for inkarnerede Shohin dyrkere gør, at det aldrig bliver kedeligt. Vi har en flot Shohin tradition i Danmark med flere medlemmer af Dansk Bonsai Selskab som udstiller Shohin internationalt, så hvis det lyder som noget for dig, så er Dansk Bonsai Selskab et godt sted at lære om Shohin.

Andre måneders tip

Bonsai:Aikō-ka

Fra Start til Mester

I konstant udvikling -
fra frø til kunstværk

Webshoppen med det alsidige sortiment i fortsat vækst
Annonce

BonsaiVærkstedet

Danmarks førende bonsai butik med alt du behøver til din bonsai hobby.
Annonce

Følg Dansk Bonsai Selskab

BLIV MEDLEM AF DANSK BONSAI SELSKAB

Er du nysgerrig på bonsai? Meld dig ind i Dansk Bonsai Selskab og få adgang til alle medlemsfordelene. 

LOG INd