Månedens træ – april 2022

Dansk Bonsai Selskab
Morten Albek startede sin aktive karriere i 1993 ved at melde sig ind i Dansk Bonsai Selskab og starte sine første spæde bonsaiforsøg et par år efter.

Månedens træ af Morten Albek

Morten Albek startede sin aktive karriere i 1993 ved at melde sig ind i Dansk Bonsai Selskab og starte sine første spæde bonsaiforsøg et par år efter.

Det var dog helt tilbage i start firserne at en lærer på Beder gartnerskole introducerede bonsai på et aftenarrangement. Og så var jeg solgt. Jeg vidste bare at det skulle jeg prøve en dag. Senere forlod jeg gartnerfaget og blev fotograf, men nyder godt af den faglige baggrund.

I dag er bonsai også en del af min indtægt, og jeg underviser både online på www-shohin-europe.com, YouTube og ved at rejse rundt i verden til store og små events.”

Derudover har Morten skrevet 2 bøger om Shohin bonsai. Den seneste fra 2020 “Shohin through the seasons” er udgivet på engelsk, fransk og tysk.

Månedens træ fra Morten

Træsort: Prunus Avium, fuglekirsebær

Hvor mange år har du haft træet?

– 22 år.

Skål

– Elsebeth Ludvigsen.

Pris (hvis man vil oplyse det)

– Jeg oplyser aldrig priser på mine bonsai, da jeg synes det er irrelevant (medmindre man vil sælge) og derfor har de ingen pris så længe det ikke er tilfældet.

Som planteskoleplante har det nok kostet omkring 40-50 kr. dengang.

Relevante oplysninger, udvikling, styling mm. – Det viste træ er et af mine ældste i samlingen. Startet, som så mange andre, fra et simpelt planteskolemateriale og udviklet over tid. Tid er en vigtig faktor, uanset om man som jeg mest dyrker små Shohin bonsai (op til ca. 20 cm fra skålkant til toppen af træet).

Træet var noget højere da jeg fandt det på en planteskole. Det blev så beskåret kraftigt og har efterfølgende sat nye grene som jeg har bygget op fra ingenting.

En del af træet viste sig at være dødt pga. en død rod. Den del er stadig intakt, men er delvis skjult på bagsiden. Siden har stammen stille og roligt udviklet sig på trods af det altid har levet i en bonsaiskål.

Barken er blevet gammel at se på, og den knudrede rodbase med mos på, er en feature jeg værdsætter meget. Man skal være varsom med mos på stammen, og jeg børster det varsomt lidt af indimellem så det bare holdes ved lige som en naturlig del af træets udtryk.

Grenene vokser også meget langsomt nu, hvor træet har været 22 år i en skål. Det omplantes hvert tredje – fjerde år efter behov.

Træet får kun lov at blomstre og bære frugt 1 år efter omplantningen, så det får en pause og kan gro uden at være bremset af blomster eller frugt. Bærrene smager i øvrigt rigtigt fint.

Det sætter blomster på sidste års grene, så det er vigtigt at time beskæringen så blomsterknopperne ikke fjernes.

Min Prunus avium, fuglekirsebær, måler nu 19 cm og er nu i en meget smuk skål. Det er en af mine favoritskåle fra Elsebeth Ludvigsen.

Igennem årene er gren opbygningen udviklet og forbedret. Det er ikke et let træ at lave fin grenfordeling på, og slet ikke i den lille størrelse. Men blomstringen og den efterfølgende frugtsætning er træets vigtigste egenskab, og det jeg fokuserer på med det her træ.

 

Billederne viser træet fra 2000, i 2019 med bær og i den nuværende form i 2022.

Andre Månedens træ

Bonsai:Aikō-ka

Fra Start til Mester

I konstant udvikling -
fra frø til kunstværk

Webshoppen med det alsidige sortiment i fortsat vækst
Annonce

BonsaiVærkstedet

Danmarks førende bonsai butik med alt du behøver til din bonsai hobby.
Annonce

Følg Dansk Bonsai Selskab

BLIV MEDLEM AF DANSK BONSAI SELSKAB

Er du nysgerrig på bonsai? Meld dig ind i Dansk Bonsai Selskab og få adgang til alle medlemsfordelene. 

LOG INd