Månedens træ – oktober 2023

Dansk Bonsai Selskab
Månedens træ oktober 2023, af Jordi Steen Forteza

Jeg hedder Jordi Steen Forteza. Jeg bor i Måløv nordvest for København, sammen med min kone og vores søn. Jeg har lige så mange danske rødder som udenlandske. De strækker sig dels fra Nordjylland (mit moderland), og dels fra øen Mallorca (mit fæderland). Jeg arbejder til daglig på en travl rutebuslinje i København. Til gengæld bruger jeg enhver mulighed for at være ude i naturen og lade op.

Min interesse for Bonsai går hånd i hånd med min interesse for naturen, men det var ikke naturen i sig selv, som aktiverede min interesse for bonsai. Det gjorde en berømt film. Det var filmen Karate Kid og især Mr. Miyagis livssyn og filosofi på mennesker og naturen igennem Bonsai, som jeg blev fascineret af. Det var i midt 90’ernse, at min far og jeg startede med Bonsai og drog ud på vandretur i bjergene efter gode grundlag.

Jeg var 15 år gammel og efter ca. 4 år med en masse læsning i blade og bøger om bonsai, samt en del forsøg, succeser og fejl, tog jeg en pause fra hobbyen, som varede i flere årtier.

Det var ikke før jeg kom til Danmark og en del år efter det, at jeg genoptog min Bonsai hobby. Det var i 2017 at jeg købte nogle grundlag som jeg kunne arbejde og starte op på igen.

Jeg har i dag min egen YouTube kanal og jeg er med til at administrere DBS’ egen kanal. På min kanal kan der findes flere videoer og playlister, som “Bonsaibegynder” eller “Mød Bonsaieksperterne” serierne, eller enkelte videoer om bonsaiudstillinger i Danmark på DBS’s kanal. Derudover kører jeg også et fint samarbejde med Bonsai Empire, hvor jeg sammen med andre danske entusiaster er med til at oversætte og vedligeholde, både deres hjemmeside inkl. videoer og deres danske Bonsai Forum, som vi snart vil lancere.

Månedens træ af Jordi Steen Forteza

Juniperus chinensis, Itoigawa

OM TRÆET
 
Denne træsort er en enebær af varianten Itoigawa. Sorten er oprindelig fra bjergene omkring byen Itoigawa. Lige præcis dette træ kommer fra en masseproduktion af denne slags træer, dyrket på en mark i Japan over ca.
20 år.
 
 
Hvor længe har jeg haft træet?
 
Jeg har haft træet i lidt over 4 år. Jeg købte træet i foråret 2019 og jeg fik det til at vænne sig til det danske klima i et helt år, før jeg overhovedet gjorde noget ved det.

 
Hvilken skål står det i?
 
Træet står i en kinesisk skål fra Yixing.
 
 
Pris
 
Jeg købte træet til en billig pris. Nærmere betegnet for 1.600 danske kroner. Prisen svarede til dens gode sundhed, store tæthed, forgrening og gode bevægelse, som træet kom med.
 
Relevante oplysninger, udvikling, mv.
 
Den gang kendte jeg ikke så godt til de nødvendige teknikker omkring, både pasning og styling af enebær, så det var på en måde heldigt at jeg valgte at vente. Senere fandt jeg ud af, at det faktisk var en god idé at lade træet integrere sig og trives i det danske klima, før andet kom på tale.
 
Træet så ret ungt ud i starten, så min plan var at lave en jin (eller dødt træ) i en af dens nederste grene. Netop for at give et udtryk af alder.
 
Træet er blevet omplantet to gange siden det kom i min samling. For mig har det ligeledes været lærerigt at arbejde med rødderne, som det har været at arbejde med kronen. Efter en 4-årig udvikling har jeg tilegnet mig en del erfaring med, hvad træet kan og ikke kan lide.
 
I dag i slutningen af 2023 er jeg kommet til det punkt, hvor jeg med ro i sindet kan begive mig ud i at lave en kompakt krone, ud fra den silhuet, som snart kommer helt på plads, når jeg er færdig med at snøre på en detaljeret måde med en tilpas mængde kobbertråd, efter “less is more” princippet. Med henblik på at opnå kompakte grene, er jeg for første gang i dets danske liv, i år begyndt at klippe eller nippe spidserne af. Jeg har ligeledes planer om at gøde i vinterhalvåret, samt at have det i en “heating bed” om vinteren, så det kan skyde tilbage med skud tættere på hovedstammen til foråret.
 
Målet er også at få træet i en lidt mindre skål om nogle år.
 
Jeg føler, at jeg har en god dialog kørende med dette træ og jeg er glad for at have muligheden for at dele mine oplevelser med det danske bonsaifællesskab.

Andre Månedens træ

Bonsai:Aikō-ka

Fra Start til Mester

I konstant udvikling -
fra frø til kunstværk

Webshoppen med det alsidige sortiment i fortsat vækst
Annonce

BonsaiVærkstedet

Danmarks førende bonsai butik med alt du behøver til din bonsai hobby.
Annonce

Følg Dansk Bonsai Selskab

BLIV MEDLEM AF DANSK BONSAI SELSKAB

Er du nysgerrig på bonsai? Meld dig ind i Dansk Bonsai Selskab og få adgang til alle medlemsfordelene. 

LOG INd