En drastisk beslutning?

Af Erling Klysner.

Sent fredag aften, den 18. juli 2020, tog jeg en drastisk beslutning med følgende opslag i et par bonsaihandelsgrupper på Facebook.

Facebook opslagets tekst:

Jeg ønsker at reducerer min samling af bonsai og bonsaigrundlag.

Principielt er alt til salg eller bytte, men der er bonsai og grundlag som jeg ikke vil af med

Spørg hvis du er på udkik efter noget specielt og send en PM for aftale om besøg eller FaceTime, for at se bonsai og grundlag.

Fra 100 kr. og opefter!

Jeg bor i Københavnsområdet.

Bh Erling

 

Inden jeg fortæller om reaktionen fra de andre medlemmer af grupperne, vil jeg uddybe grunden til denne – for mange – drastiske beslutning.

Baggrund – tilløb

De seneste 2 år har jeg om foråret fået seneskedebetændelse i højre håndled pga. af omplantning af mine bonsai og bonsaigrundlag. Alligevel har der været bonsai, som jeg ikke nåede, hvilket har været til stor irritation, for der er virkelig nogle bonsai der trænger!

I marts kom Covid-19 pludselig på banen, og jeg kom til at arbejde hjemmefra, samtidig med at en masse aftenaftaler, og en enkelt ferie, blev aflyst. Jeg fik med andre ord al den fritid jeg kunne drømme om. Alligevel måtte jeg konstatere at jeg hele tiden følte at jeg var bagud og sagtens kunne bruge mere tid til mine bonsai – vel at mærke tid som kun kunne findes, hvis der blev flere end 24 timer i døgnet.

Jeg kom frem til den konklusion (godt hjulpet af min kone), at hvis jeg har flere bonsai at passe end der er tid til, så må nogle af mine bonsai finde andre ejere.

Det var ikke en let konklusion at håndterer, for det rejste spørgsmålet: ”Hvilke bonsai- og bonsaigrundlag skulle jeg af med?”

Efter en gennemgang af hylderne, var det ikke mange jeg ville af med og slet ikke i nærheden af det antal som jeg reelt ikke kunne passe.

Jeg måtte i tænkeboksen igen!

Spørgsmålet

Nu har jeg de seneste par år lyttet til flere professionelle bonsaifolks podcasts og set deres YouTube videoer, og jeg kom pludselig i tanke om, at man i en af dem netop diskuterede værdien af at arbejde med bonsai der har været igennem flere kyndige hænder. Jeg kan ikke huske hvem og hvornår, men det er også lige meget, for sandheden er, at man nok skal håndtere de bonsai man har på hylderne efter samme princip, som når man anskaffer sig en ny bonsai eller et bonsaigrundlag. Spørgsmålet er: ”Har jeg en plan og kan jeg bringe denne bonsai til et nyt niveau?”

Stiller man sig selv dette spørgsmål, bliver det pludseligt lettere at vælge de bonsai- og bonsaigrundlag ud, som man vil beholde for at bringe dem videre. For mig blev det til ca. 20 stk. som jeg ikke er færdige med at arbejde på, resten måtte så principielt være dem jeg kunne skille mig af med.

Inden jeg fik ”kolde fødder” og tænkt mig om en ekstra gang, satte jeg annoncen på Facebook fredag aften kl. 22:00.

Hvad så?

Ca. 3 minutter efter jeg havde trykket på ”Slå op”, blev jeg kontaktet af de første personer (hvem pokker læser Facebook på dette sene tidspunkt en fredag aften?). Næste morgen og formiddag brugte jeg herefter timer på at aftale besøg mv. Til sidst måtte jeg oprette en venteliste, da jeg allerede havde aftaler med 6-8 personer der skulle komme forbi søndag aften.

Nu var terningerne kastet, og det ville være svært at trække budskabet om, at ”alt var til salg eller bytte” tilbage.

Søndag aften oprandt og der blev virkeligt gjort indhug i mine bonsai- og bonsaigrundlag, og flere gange måtte jeg acceptere at gode bonsai, som jeg havde brugt år på, pludselig ikke var min mere, men havde fundet en ny ejer.

Det skal siges, at jeg nåede at mærke de ca. 20 bonsai- og bonsaigrundlag, som jeg under alle omstændigheder ville beholde, så dem har jeg stadig.

Eftertanke

Her dagen derpå er der stadig både bonsai- og bonsaigrundlag tilbage, som jeg gerne vil af med. Hvorfor nogle fra ventelisten bliver inviteret til onsdag aften, hvorefter jeg lukker ”oprydningsudsalget” for denne gang.

Jeg er faktisk glad for, at bonsai og grundlag er kommet videre til ligesindede, og jeg glæder mig til at gense dem en gang i fremtiden på en udstilling eller lignende, men der er også en stor portion vemod, og flere af mine – nu tidligere – bonsai savner jeg en lille smule.

Alligevel vil jeg vil opfordre jer til at gøre det samme. Måske ikke på samme drastiske måde, men løbende vurderer om du har en plan for en bonsai eller et grundlag. Hvis ikke, så burde det måske have en ny ejer!

Det er faktisk min opfattelse, at hvis flere af os fik bonsai- og bonsaigrundlag i cirkulation, vil kvaliteten af vores samlede pulje af bonsai stige, både for de erfarne og for nybegynderne.

PS: I DBS-regi planlægges auktion ved det kommende årsmøde, så har du chancen.

 

 

Andre nyheder

Bonsai:Aikō-ka

Fra Start til Mester

I konstant udvikling -
fra frø til kunstværk

Webshoppen med det alsidige sortiment i fortsat vækst
Annonce

BonsaiVærkstedet

Danmarks førende bonsai butik med alt du behøver til din bonsai hobby.
Annonce

Følg Dansk Bonsai Selskab

BLIV MEDLEM AF DANSK BONSAI SELSKAB

Er du nysgerrig på bonsai? Meld dig ind i Dansk Bonsai Selskab og få adgang til alle medlemsfordelene. 

LOG INd