Overvældende Bonsai show i Taiwan

Dansk Bonsai Selskab

Beretning fra BCI 2017

Tekst og fotos: Erik Pedersen

Næppe nogensinde før er der blevet festet så intenst igennem i anledning af en bonsai-begivenhed som ved dette års stævne i Bonsai Clubs International i Taiwan, og næppe andet sted i verden er der en så forbløffende mængde af de imponerende store, spektakulære bonsai at betragte. Næsten 500 delegerede fra 58 lande deltog fra den 4. til den 7. november i et kæmpe party, afbrudt af besøg ved nogle af de mange
bonsaibegivenheder, der blev afholdt rundt om i landet. (Læs om bonsai-oplevelserne sidst i denne beretning). Stævnet blev afholdt sammen med årsmøder i asiatisk- pacific og taiwaneseisk bonsaisammenslutning.

bci 17 (96)

For at nå op på det rekordhøje antal nationer, havde arrangørerne specielt indbudt
en repræsentant fra en række, bl.a. europæiske, lande uden for området, herunder undertegnede. Som konsulent for arrangørkomitéen spillede Kim Sae Won fra Korea en stor rolle i udvælgelsen af og det praktiske lederskab for de indbudte.
I tilslutning til det store stævne, havde Professor Amy Liang koblet sig på med festligheder den 3. november for de indbudte.

bci 17 (2)

Anledningen var tredelt: Åbningsceremoni for hendes nye Bonsai-Museum i hjemmet, 50
års jubilæum med bonsai, og udgivelsen af hendes nye bog. Da det var Amy Liang og hendes døtre, der fungerede som vore værter denne dag, kunne vi, ud over at beundre hendes flotte bonsai, deltage i både reception og den senere festmiddag.
Overalt mødtes vi med en grænseløs gæstfrihed og venlighed. Festlighederne ved både åbning, mellemdagen og afslutning af BCI-stævnet var særdeles overvældende, hvor der efter østasiatisk skik var lange taler med personlige adresser til alle honoratiores, og med respekt for hierarkiet i systemet.

bci 17 (92)

Senere fulgte imponerende professionel underholdning fra scenen, ofte endende op med fællessang og lignende aktiv deltagelse fra alle tilstedeværende. Mønsteret var det samme alle dagene. Budskabet var også entydigt: Fred, venskab og sammenhold, og ønsket om, at dette kan brede sig til samfundet i øvrigt og imellem alle nationer. Der blev uddelt særdeles mange håndtryk og krammere – og utallige nye venskaber
blev beseglet.

Den 7. november var helliget sightseeing; men minsandten om ikke mønsteret fra de tidligere dage gentog sig: I stedet for seværdigheder fik vi endnu en langvarig og festlig frokost, hvorefter vi var formanden for arrangementskomiteen Chen Cang-Sings gæster ved en festmiddag. Mr. Chen forsikrede os om hans venskab og hjælp til os og vore venner!
Selv om godt og trygt socialt samvær er forudsætningen for etablering af rigtige venskaber, er det – som det må fremgå – jeres repræsentants opfattelse, at for megen tid gik med fester og for lidt med bonsai.

bci 17 (73)

Der var adskillige bonsaiarrangementer, men med lang fysisk afstand mellem dem – ofte timers buskørsel. Eksempelvis: I National museum for Natural Science i Taichung City var der ud over et omfattende symposium, en udstilling af ca. 100 bonsai, 200 antikke skåle samt demonstration af bl.a. Michael Hagedorn fra USA. Vi havde 35 minutter til besøget før vi skulle videre.

bci 17 (68)

Mere tid – men stadig langt fra tilstrækkeligt – havde vi i Xizhou Park, Changhua; et stort
forlystelsesområde, som vi besøgte 2 gange. Her fandtes konferencens hovedudstilling af bonsai, en stor suisekiudstilling, demonstrationer, samt 6 andre bonsai-relaterede udstillinger.
De udstillede bonsai havde ofte en størrelse på over 100 cm, dog var der enkelte shohin displays repræsenteret. En tredje afdeling af de officielle udstillinger fandt sted i Cheng-mei Culture Park, hvor der var en imponerende park, også med flotte bonsai, og et antikt, smukt renoveret hus, der repræsenterer den traditionelle bygningsstil i Taiwan.
Herudover besøgte vi Mr. Chengs store park, Wan-jing art Garden, hvor nok de mest imponerende store bonsai befandt sig, især kinesisk enebær var anvendt. Vi nåede at nyde godt af Mr. Chengs gæstfrihed adskillige gange under den sidste del af Taiwan besøget.

bci 17 (98)

Vi besøgte også rigmanden Chuan.Shis landskabshave, med næsten 3000 store sjældne træer, og hvor kæmpe-bonsai er delvis nedgravet i havejorden i deres store skåle. Han havde over 300 af disse bonsai.
De ufærdige bonsai”grundlag” fik vi et nærmere kig på ved besøg i nogle bonsaiplanteskoler. Hele Cheng-hua regionen er plastret til med disse planteskoler. Det gav forklaringen på de mange, store bonsai af især kinesisk enebær. Her drejer det sig ikke om yamadori planter fundet i naturen. Planterne dyrkes fra stiklinger. Som unge planter ”krølles” de på forskellig måde; ved snøring, ved træksnore, eller ved at blive
bundet til pinde. De henstår i jorden i over 30 år, før de bliver solgt som bonsaigrundlag. Men så har stammerne også en diameter ved roden på omkring 20 cm. De flyttes normalt ikke. Først Ca. 4 måneder før opgravningen bliver der stukket omhyggeligt om dem. Her er det tropiske klima med den lange vækstsæson jo med til at fremme udviklingen af planterne med en hastighed, vi ikke kan opnå herhjemme.

bci 17 (90)

Udover fyr og ene var det derfor næsten kun tropiske og subtropiske arter, som de anvendte – og udstillede. Blandt andet kan nævnes Stentaks, Azalie, Bougainvillea, Ficus, Premna, Celtis; arter, vi ikke på samme måde kan gøre os forhåbninger om at dyrke på friland herhjemme.
Alt i alt var det en særdeles intens, overvældende og helt uforglemmelig oplevelse at deltage i BCI stævnet i Taiwan. Til trods for de lange busture, middagsselskaber, o.l. samt dyrkning af nye venskaber, kunne bonsai- og suiseki-udstillingerne nå at imponere til forbløffelse. Jeg ved nu at talemåden ”at tabe næse og mund” kan være meget konkret, idet jeg fandt mig selv stående måbende af forbavselse ved samtlige bonsaiudstillinger. Næste år til oktober er der BCI stævne i Mulhouse i Frankrig, Arrangøren er François
Jeker. Deltagelse kan varmt anbefales.
Erik Pedersen

Andre nyheder

Bonsai:Aikō-ka

Fra Start til Mester

I konstant udvikling -
fra frø til kunstværk

Webshoppen med det alsidige sortiment i fortsat vækst
Annonce

BonsaiVærkstedet

Danmarks førende bonsai butik med alt du behøver til din bonsai hobby.
Annonce

Følg Dansk Bonsai Selskab

BLIV MEDLEM AF DANSK BONSAI SELSKAB

Er du nysgerrig på bonsai? Meld dig ind i Dansk Bonsai Selskab og få adgang til alle medlemsfordelene. 

LOG INd